Skip to content Skip to footer

Turlar ve Geziler

images (3)

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, Beşiktaş'ta, Kabataş'tan Beşiktaş'a uzanan Dolmabahçe Caddesi'yle İstanbul Boğazı arasında, 250.000 m²lik bir alan üzerinde bulunan Osmanlı sarayı. Marmara Denizi'nden Boğaziçi'ne deniz yoluyla girişte sol kıyıda, Üsküdar ve Kuzguncuk'un karşısında yer alır. Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilen sarayın yapımı 1843 yılında başlayıp 1856 yılında bitirilmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
Wikipedia

images (1)

Sultanahmet Camii

Sultan Ahmet Camii veya Sultânahmed Camiî, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca "Mavi Camii" olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır. Aslında Sultanahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük eserlerden biridir. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır. Bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamıştır. Yapının mimari ve sanatsal açıdan dikkate şayan en önemli yanı, 20.000'i aşkın İznik çinisiyle bezenmesidir. Bu çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılmış, yapıyı sadece bir ibadethane olmaktan öteye taşımıştır. Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir.
Wikipedia

images (4)

Yerbatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı İstanbul'da şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere 526-527 senelerinde yaptırılmış kapalı su sarnıcı. Ayasofya'nın güneybatısında, Soğukçeşme Sokağı'ndadır. Suyun içinden yükselen pek çok mermer sütun nedeniyle halk arasında Yerebatan Sarayı olarak isimlendirilmektedir. Sarnıcın üzerinde daha önce bir bazilika bulunmasından ötürü, Bazilika Sarnıcı olarak da adlandırılır. Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan sarnıç, şehrin birinci ve ikinci tepeleri arasındaki bölgelerin su ihtiyacını karşılayan Hadrianus su yollarına bağlanmıştı. İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethinden sonra Sarayburnu ve Bahçe Kapısı civarına su dağıtım merkezi olarak hizmet sundu; Osmanlılar'ın şehirde kendi su tesislerini kurmasından sonra kullanılmasa da merkezinde olduğu mahalleyi temsil eden fiziksel bir simge durumuna geldi; ismi saraya, sadrazamın ahırlarına, caddeye ve mahalleye verildi. Günümüzde müze ve etkinlik mekanı olarak kullanılır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. tarafından işletilmektedir.
Wikipedia

images

Ayasofya Camii

Ayasofya, eski adıyla Kutsal Bilgelik Kilisesi ve Ayasofya Müzesi veya günümüzdeki resmî adıyla Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi, İstanbul'da yer alan bir cami ve eski bazilika, katedral ve müzedir. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olmuştur. 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra II. Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1935'ten 2020'ye kadar müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise müze statüsü iptal edilerek cami statüsü verilmiştir. Ayasofya, mimari bakımdan merkezî planı birleştiren kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup, kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınır. Hristiyanlar için hem sembolik hem de eksen olma anlamının yanında, turistik ve ruhsal bir çekim merkezidir. Ayasofya adındaki "Aya" sözcüğü "kutsal" anlamına gelir. Wikipedia

images (2)

Kapalı Çarşı

Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biri. Kapalıçarşı'da yaklaşık 4.000 dükkân bulunmaktadır ve bu dükkânlarda toplam çalışan sayısı yaklaşık 25.000'dir. Gün içerisindeki en yoğun zamanlarında içinde 500.000' e yakın insan barındırdığı söylenir. 2014 yılında, dünyada en çok ziyaret edilen turistik mekanlar arasında 91,250,000 ziyaretçi ile 1. sırada gösterildi. Kapalıçarşı sıklıkla dünyanın ilk alışveriş merkezi olarak anılır. Wikipedia

Gastronomi

Gastronomi

Gastronomi, yemek hazırlama ve bir bütün olarak insan beslenmesinin duyusal niteliklerini keşfetmeyi, tatmayı, deneyimlemeyi, araştırmayı, anlamayı ve yazmayı içerir. Ayrıca beslenmenin daha geniş kültürle nasıl etkileşim kurduğunu da inceler. Yemek pişirmenin biyolojik ve kimyasal temeli Moleküler gastronomi olarak bilinirken, aslında gastronomi çok daha geniş, disiplinler arası bir zemini kapsıyor.
Wikipedia

ortaköy kumpir

Ortaköy Kumpir

Beşiktaş'ta yer alan Ortaköy, Boğaz'ın Avrupa yakasının ortasında bulunmaktadır.
Tarih boyunca gündelik hayatta önemli bir rolü olan Ortaköy, her zaman
kozmopolit bir semt olagelmiştir.
Muhteşem Boğaz ve köprü manzarasının yanı sıra, Ortaköy pek çok kafe,
restoran, gece kulübü ve Ortaköy Camisi ile Esma Sultan Yalısı gibi tarihi yerlere ev
sahipliği yapıyor. Ortaköy, İstanbullular ve turistler arasında popüler
mahallelerden birisi. Ortaköy, deniz kenarında uzun bir kahvaltı, asırlık çınar
ağaçlarının altında bir çay ya da kahve molası için tercih edilen yerlerden biri.
Tüm bu seçeneklerin dışında, Ortaköy kumpiri ile meşhur. Ortaköy'de bu lezzeti
yemeği yapan pek çok tezgah ve ufak dükkan bulunuyor. Folyoya sarılarak özel
fırınlarda pişirilen patatesler ortasından kesiliyor, tereyağı ve kaşar peyniri ile
karıştırılıyor. Bu işlemden sonra, mayonez, turşu, mantar ya da sosis gibi çeşitli
eklemeler yapılıyor. Ortaköy'deki kumpircilerde sayısız malzeme bulabilir ve
dilediğiniz kumpiri yaptırabilirsiniz.

boğaz turu

İstanbul Boğaz Turu

Tüm Dünyanın gözlerini kamaştıran güzelliği ile İstanbul Boğazı, İstanbul’da Boğaz Turu yapılarak ancak keyifli bir şekilde yaşanır.
İstanbul’a gelipte veya İstanbul’lu olupta Boğaz Turuna çıkmayan yoktur herhalde.
İstanbul Boğaz Turu, İstanbul’da özellikle boğaz kıyısında olan bir çok iskeleden kalkan Resmi ve Özel turlar ile yapılmaktadır. Eğlenceli müzikler eşliğinde yapılan İstanbul’da Boğaz Turu herkesi büyüler cinsten.

İstanbul’da Boğaz Turunda; Tarihi İstanbul Yalıları, Ortaköy Camii, Kuleli Askeri Lisesi, Boğaz Köprüleri, Emirgan, Rumeli Hisari, Çırağan Sarayı, Dolmabahçe Sarayı gibi İstanbul’un tarihi güzelliklerini görmek mümkün.

Go To Top