Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Estetik Diş Hekimliği

Günümüzde bireylerin diş hekimine başvurma sebeplerinden biri de estetik bir gülüşe sahip olmaktır. Dişlerin sıralanması, şekli, boyutları, rengi, dudak ve diğer çevre dokularla uyumu, diş eti rengi ve seviyesi gibi estetik görünümü etkileyen pek çok parametre vardır. Estetik diş hekimliğinde amaç, multidisipliner bir yaklaşımla bireyin beklentisi doğrultusunda mümkün olan en estetik sonucu elde etmektir.

Başlangıç Kayıtları

Estetik beklentilerle diş hekimine başvuran hastanın öncelikle fotoğraf kayıtları alınır. Alınan kayıtlar dijital ortama aktarılır. Mevcut durum tespit edilerek, yapılacak düzenlemeler değerlendirilir.

Pembe Estetik

Gingivektomi, kuron boyu uzatma, frenektomi gibi işlemlerle diş eti yeniden düzenlenebilir. Diş etinde lekelenme olan hastalarda depigmentasyon işlemi uygulanabilir. Gummy smile denilen gülüş pozisyonunda ortaya çıkan, diş etinin çok fazla görülmesi durumunda lip repositioning denen dudakla ilgili düzenlemeler yapılabilir.

Ortodontik Tedavi Gereksinimi

Eğer dişlerde pozisyonel bozukluklar varsa öncelikle ortodontik tedavi gereksinimi değerlendirilir. Dişlerde çapraşıklık, kapanış bozuklukları gibi problemler, kısa veya uzun süreli ortodontik tedaviyle giderilmeye çalışılır.

Diş Beyazlatma

Dental estetik denildiğinde ilk akla gelen kriterlerden biri de dişlerin rengidir. Beyaz dişler güzel bir gülüşün vazgeçilmez parçasıdır. Doğal dişler, yapısal olarak nadiren bembeyaz olurlar. Diş minesinin ve dentinin yapısal özellikleri doğal diş rengini belirler. Sigara, çay ve kahve gibi renklendirici özelliğe sahip yiyecek ve içeceklerin sık tüketilmesi, ileri yaş, dişlerin canlılığını yitirmesi gibi durumlarda doğal diş rengi daha koyu bir tona dönebilir. Dişlerde renk değişimi sorunu da yine estetik diş hekimliği konuları arasında ele alınır.

Yüzeysel renklenme sorunu, diş taşı temizliği (detertraj) ve polisaj yapılarak giderilebilir. Yapısal renklenmeler, bleaching dediğimiz evde veya klinikte yapılabilen diş beyazlatma işlemiyle giderilebilir. Canlılığını yitirmiş veya kanal tedavisi sonrası renk değiştirmiş dişler de internal bleaching dediğimiz iç beyazlatma yöntemiyle beyazlatılabilir.

Diş Beyazlatma

Protetik Restorasyonlar

Estetik diş hekimliği kapsamında uygulanan tedavilerde öncelik, diş sağlığına en az zarar verecek seçeneği tercih etmektir. Mümkünse doğal diş yapısına hiç dokunmadan, bu mümkün değilse de en az madde kaybıyla sonuca ulaşılması hedeflenir.

Laminate Veneer

Özellikle ön grup dişlerde, dişe en az müdahale edilerek en mükemmel estetiğin elde edilmeye çalışıldığı yöntem, fiziksel özellikleri güçlendirilmiş incecik porselen dişlerin kullanılmasıdır. Kullanılan özel yapıştırıcılar sayesinde laminaların renk geçirgenliği en üst düzeyde olmakta ve böylece estetik açıdan oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır. Bu sayede yaygın olarak kullanılan restoratif seçenekler içinde yer alır. Oldukça hassas teknikler kullanılarak, çok ince üretilen laminalar, dişle ve çevre dokularla çok iyi uyum sağlamaktadır.

Tam Porselen (Empress) Kuronlar

Metal alt yapı kullanılmadan, basınç altında sıkıştırılmış kristal yapılı seramik çekirdek üzerine cam seramik pişirilerek elde edilen, dayanıklılığı arttırılmış porselendir. Tamamı seramikten oluşur. Full porselen dişler de denilebilir.

Zirkonyum alt yapılı porselenler

Zirkonyum alt yapılı porselenlerde, alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenler, hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal ve estetik hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar dirençlidir. Bu nedenle zirkonyum esaslı porselenler, ön ve arka dişlerde güvenle tercih edilebilir.

Wax-up ve mock-up çalışmaları

Dijital ortamda yapılan tasarımın bir sonraki aşamasında, hekimin ve hastanın sonuçla ilgili daha gerçekçi bir öngörü sahibi olabilmesi için mock-up çalışması yapılır. Dijital ortamda elde edilen veriler doğrultusunda, hasta ağzından alınan başlangıç modeli üzerinde wax-up dediğimiz bir rehber hazırlanır ve bu rehber geçici bir malzemeyle hasta ağzına aktarılır.

Go To Top